Moet je een hybride auto opladen?
Welke soorten hybride auto’s zijn er?
Mild Hybrid (MHEV)
Laad zichzelf op
Full Hybrid (HEV)
Laad zichzelf op
Plug-in Hybrid (PHEV)
Opladen via een kabel
Moet een hybride auto aan de laadpaal?
Een hybride auto hoeft niet per se aan de laadpaal. Alleen bij een plug-in hybride (PHEV) kan je opladen via een laadpunt. Dat doe je eenvoudig via een standaard laadpaal met een Mennekes kabel, net als bij volledig elektrische auto's. Door op te laden rijd je vaker elektrisch en bespaar je brandstof.
Rijd je in een gewone hybride (mild of full hybrid) zonder stekker? Dan laadt de auto zichzelf op tijdens het rijden, bijvoorbeeld tijdens het remmen. In dat geval hoef je dus niet aan de laadpaal.
Met meer dan 183.000 openbare laadpunten in Nederland is er bijna altijd wel een laadpaal in de buurt. Woon je in een wijk waar dat nog niet zo is? Dan kun je vaak een openbare laadpaal aanvragen bij de gemeente. Dat kan meestal als je geen eigen oprit of parkeerplek hebt, je een elektrische of plug-in hybride auto bezit, en de gemeente bepaalt dat jouw locatie geschikt is.
Heb je wel een eigen parkeerplek of oprit? Dan is een laadpaal bij huis vaak een handige oplossing. Voor een plug-in hybride is een basislaadpaal meestal al voldoende. Handig zijn extra functies zoals laadschema's of de optie om je laadpaal te koppelen aan zonnepanelen. De kosten voor een laadpaal aan huis liggen gemiddeld tussen de 1400 en 2000 euro. Dat is een investering, maar het scheelt op termijn in gebruikskosten. En het is ook praktisch. Je hebt altijd je eigen plek en hoeft niet te zoeken of te wachten.
Opladen van een Plug-in Hybrid, hoe werkt dat?
1. Thuis opladen via een standaard stopcontact
Dit is een handige oplossing als je (nog) geen laadpaal hebt. Elke Mitsubishi PHEV wordt geleverd met een laadkabel die geschikt is voor een normaal stopcontact (230 volt). Je steekt de stekker in het stopcontact en vervolgens in de auto. Zo simpel is het. Wel duurt het wat langer: reken op gemiddeld 5 tot 6 uur voordat de batterij volledig is opgeladen. Dit is vooral geschikt als je ’s nachts oplaadt.
2. Thuis opladen met een laadpaal
Heb je een oprit of eigen parkeerplaats? Dan kun je een laadpaal of wallbox laten installeren. Daarmee laad je sneller en veiliger dan via een gewoon stopcontact. De laadpaal wordt aangesloten op een aparte stroomgroep in je meterkast. Met een laadpaal thuis kun je jouw auto gemiddeld binnen 3,5 uur volledig opladen.
3. Openbare laadpunten of snellaadstations
In Nederland zijn tienduizenden openbare laadpunten beschikbaar. Die vind je bij winkelcentra, parkeerterreinen, tankstations of zelfs op carpoolplaatsen. Laden aan een openbare paal is handig als je geen eigen oprit hebt of onderweg extra stroom nodig hebt. De Mitsubishi Outlander PHEV kan met een snellader in slechts 25 minuten tot 80 procent worden opgeladen
Waarom is regelmatig opladen belangrijk?
Het grote voordeel van een Plug-in Hybrid is dat je op veel trajecten volledig elektrisch kunt rijden. Maar dan moet de batterij wél voldoende zijn opgeladen.Regelmatig opladen biedt je de volgende voordelen:
Je bespaart op brandstofkosten. Hoe vaker je elektrisch rijdt, hoe minder vaak je hoeft te tanken. Elektriciteit is goedkoper dan benzine.
Je rijdt schoner. Een opgeladen batterij zorgt voor een lagere CO₂-uitstoot. Dat is beter voor het milieu en je portemonnee.
Meer rijcomfort. Elektrisch rijden is stil, soepel en direct. Vooral in stadsverkeer merk je dat verschil goed.
Je benut de volledige actieradius. Als je regelmatig laadt, kun je dagelijks veel ritten volledig elektrisch doen.
Hybride rijden zonder stekker
Niet elke hybride hoeft aan de laadpaal. Mild- en full hybrids laden hun batterij automatisch op tijdens het rijden, bijvoorbeeld door te remmen of gas los te laten. Je hoeft dus geen stekker te gebruiken. De auto regelt het allemaal zelf. Wil je weten hoe een hybride zonder stekker precies werkt?
Kom meer te weten over hybride rijden
Wil je weten of hybride rijden bij jou past? Of ben je benieuwd welk type hybride het best aansluit bij jouw rijgedrag, gezinssituatie of zakelijke behoeften? Mitsubishi biedt een breed scala aan hybride modellen, van ruime SUV’s zoals de Outlander PHEV tot compacte, efficiënte stadsauto’s. Ontdek welke voordelen hybride rijden jou kan opleveren.
Voordelen van hybride rijden
- Een lager brandstofverbruik, vooral bij korte ritten en in de stad
- Minder CO₂-uitstoot dan een normale brandstofauto
- Meer comfort dankzij het stille en soepele rijgedrag
- Minder onderhoud door de efficiënte aandrijflijn
Bekijk hier het aanbod hybride auto’s van Mitsubishi
OUTLANDER PHEV
Plug-in Hybrid
Super-All Wheel Control
Systeemvermogen 306 pk / 225 kW.
Elektrische bereik van 85 kilometer
8 jaar garantie
COLT
Full Hybrid
1.6L 4-cilinder benzinemotor en twee elektromotoren met een 1.2 kWh aandrijfaccu
Tot 850 km rijbereik
8 jaar garantie
ASX
Full Hybrid
Compact SUV
Vier rijmodi: COMFORT ECO, SPORT en PERSO
Geavanceerde veiligheidstechnologie
8 jaar garantie