VEILIG OP WEG

DE JUISTE BANDENSPANNING

VEILIGHEID VOOROP

Wist je dat de meeste automobilisten niet weten wat de juiste bandenspanning zou moeten zijn voorafgaande aan een (vakantie)trip? Een verkeerde bandenspanning kan gevaarlijke situaties opleveren, want dit verhoogt de kans op een klapband, verlengt de remweg en vermindert de wegligging.

Hoe goed je Mitsubishi ook is, de autobanden zijn het enige contact met het wegdek. Controleer dan ook eerst de profieldiepte. De Nederlandse wet schrijft voor dat die over het gehele loopvlak minimaal 1,6 mm moet zijn, maar fabrikanten raden aan om zomerbanden al te vervangen bij een profieldiepte van minder dan 2 mm. Goede banden op de juiste spanning zijn essentieel voor een veilige, comfortabele en zorgeloze (vakantie)trip.

Uit onderzoek in het kader van de campagne 'Kies de Beste Band' blijkt echter dat veruit de meeste Nederlandse automobilisten (92,9%) niet weten dat de bandenspanning na een lange rit hoger is dan bij aanvang van de rit. Bij voorkeur wordt de spanning bij koude banden gemeten, dus vóór vertrek of na een rit van maximaal 15 minuten. Indien je bij warme banden de spanning meet, dien je er rekening mee te houden dat die 0,3 bar hoger is dan in koude toestand.