VEILIG OP WEG

DE JUISTE BANDENSPANNING

VEILIGHEID VOOROP

Wist je dat de meeste automobilisten niet weten wat de juiste bandenspanning zou moeten zijn voorafgaande aan een (vakantie)trip? Een verkeerde bandenspanning kan gevaarlijke situaties opleveren, want dit verhoogt de kans op een klapband, verlengt de remweg en vermindert de wegligging.

Hoe goed je Mitsubishi ook is, de autobanden zijn het enige contact met het wegdek. Controleer dan ook eerst de profieldiepte. De Nederlandse wet schrijft voor dat die over het gehele loopvlak minimaal 1,6 mm moet zijn, maar fabrikanten raden aan om zomerbanden al te vervangen bij een profieldiepte van minder dan 2 mm. Goede banden op de juiste spanning zijn essentieel voor een veilige, comfortabele en zorgeloze (vakantie)trip.

Uit onderzoek in het kader van de campagne 'Kies de Beste Band' blijkt echter dat veruit de meeste Nederlandse automobilisten (92,9%) niet weten dat de bandenspanning na een lange rit hoger is dan bij aanvang van de rit. Bij voorkeur wordt de spanning bij koude banden gemeten, dus vóór vertrek of na een rit van maximaal 15 minuten. Indien je bij warme banden de spanning meet, dien je er rekening mee te houden dat die 0,3 bar hoger is dan in koude toestand.

GRATIS WINTERCHECK

Ga je binnenkort met de auto op vakantie? Zorg dan dat de banden op de spanning zijn die de fabrikant voorschrijft. Bij zwaardere belading door meerdere personen in de auto, met bagage en/of caravan achter de auto moet de spanning in de banden voorafgaande aan de reis worden verhoogd. Zo'n 40% van de ondervraagden in het onderzoek is hiervan niet op de hoogte, terwijl een te lage bandenspanning bij een hoge belasting de eigen veiligheid en die van medeweggebruikers in gevaar brengt. De juiste bandenspanning bij zware of normale belasting is, afhankelijk van de auto, te vinden in het instructieboekje, op een sticker in de deurstijl of aan de binnenkant van de tankklep.

Behalve verminderde grip, een langere remweg en een grotere kans op een klapband hebben te zachte banden ook andere effecten. Banden zijn voor 20% verantwoordelijk voor het energieverbruik van de auto. Een bar te lage spanning staat gelijk aan circa 30% extra rolweerstand en dus een flinke verbruikstoename. De juiste bandenspanning en het regelmatig controleren kan circa 150 euro aan brandstofbesparing per jaar opleveren!

Om automobilisten rond de grote vakantieuittocht te wijzen op het belang van goede autobanden, is de Rijksoverheid in samenwerking met diverse partners, waaronder Mitsubishi Motors, de campagne 'Kies de beste band' gestart. De campagne richt zich op het belang van het regelmatig controleren van de bandenspanning, profieldiepte en eventuele beschadigingen, evenals de keuze voor kwalitatief goede banden bij vervanging.

Ook onbezorgd op reis? Doe de gratis wintercheck bij je Mitsubishi-dealer en laat je auto controleren op vijftien belangrijke punten inclusief de bandenspanning.