Wereldpremière Mitsubishi MI-TECH Concept en Super Height K-Wagon Concept op Tokyo Motor Show 2019

Geëlektrificeerde buggy-achtige SUV en Kei car werpen blik in de toekomst.

Amstelveen, 23 oktober 2019

Wereldpremière Mitsubishi MI-TECH Concept en Super Height K-Wagon Concept op Tokyo Motor Show 2019

Mitsubishi Motors Corporation (MMC) presenteert de nieuwe MI-TECH Concept1 en nieuwe Super Height K-Wagon Concept. Beide modellen beleven hun wereldpremière op de Tokyo Motor Show2 die van 25 oktober tot en met 4 november 2019 geopend is voor publiek.

De nieuwe conceptmodellen zijn tijdens de persconferentie van MMC op de Tokyo Motor Show onthuld door Takao Kato, chief executive officer bij MMC, en chief operating officer Ashwani Gupta, die tevens de elektrificatiestrategie van MMC nader toelicht.

Kato: “Wij zijn toegewijd aan elektrificatietechnologie, vooral op het gebied van plug-in hybride-aandrijving (PHEV). We breiden onze line-up van geëlektrificeerde modellen verder uit door meer variatie te bieden en gebruik te maken van de verschillende technologieën binnen de Alliantie, met het doel marktleider in het PHEV-segment te worden.”

Gupta voegt daaraan toe dat MMC tegen 2022 alle elektrificatietechnologie wil inzetten voor een nieuwe middelgrote en compacte SUV en een nieuwe Kei car.

Wat betreft de Super Height K-Wagon Concept maakt MMC bekend dat de productieversie voor het einde van dit boekjaar wordt uitgebracht en deel uitmaakt van een tweede golf van nieuwe generatie Kei cars.

1 - MI-TECH Concept

De MI-TECH Concept is een compacte plug-in hybride SUV die uitzonderlijk veel rijplezier en vertrouwen biedt op alle soorten ondergrond. Het studiemodel is de belichaming van MMC’s wereldwijde slogan ‘Drive Your Ambition’ en heeft een kleiner en lichter plug-in hybridesysteem (PHEV), bestaande uit een 4WD-systeem met vier elektromotoren. De MI-TECH Concept wordt ook gekenmerkt door geavanceerde rijassistentiesystemen en actieve veiligheidssystemen. 

Dynamisch, buggy-achtig design

De MI-TECH Concept is ontworpen onder het motto van ‘Stimulates the driver’s adventure’. Het is een dynamische, buggy-achtige SUV met typische kenmerken van Mitsubishi Motors. Het progressieve ontwerp van het geëlektrificeerde voertuig komt tot uiting dankzij de lichtblauwe carrosseriekleur, de koperkleurige strepen op de grille, de wielen en het interieur.

Aan de voorzijde valt direct het bekende ‘Dynamic Shield’ familiegezicht van MMC op, waarbij de satijnkleur van de grille met koperkleurige strepen de kenmerkende uitstraling van een geëlektrificeerd voertuig versterken. Ook de T-vormige koplampen, aluminium beschermdelen en treeplanken aan de zijkant dragen bij aan het onderscheidende ontwerp.

Net zo opvallend zijn de zeer brede wielkasten, de extra grote wielen en de scherpe lijnen van de open carrosserie. Daarmee toont de MI-TECH Concept de krachtige houding van een SUV. De achterzijde oogt als een zeshoek die uit een massief stuk staal is gefreesd. Het ontwerp van de T-vormige achterlichten sluiten aan op die aan de voorzijde.

Binnenin zorgen het horizontale instrumentenpaneel en het functionele ontwerp voor optimaal gebruiksgemak. Opvallende details zijn de koperkleurige lijnen op het instrumentenpaneel en stuurwiel. Pianotoets-achtige schakelaars bevinden zich bovenop de middenconsole, terwijl de voorste greep fungeert als handpad voor een nog prettigere bediening van de schakelaars. Functies worden op eenvoudige wijze getoond en zijn gemakkelijk te begrijpen, terwijl de schakelaars een bevredigende feedback geven als die worden ingedrukt.

MMC streefde naar een ontwerp dat de bestuurder extra gemoedsrust biedt. Alle relevante informatie over het voertuig, terreinherkenning en routebegeleiding wordt op de voorruit geprojecteerd.

Lichte, compacte PHEV-aandrijving

Voor deze compacte SUV is het PHEV-systeem compact en licht ontworpen. Bijzonder is dat Mitsubishi Motors kiest voor een gasturbine als generator in plaats van een conventionele benzinemotor. Met het conceptmodel worden mogelijkheden onderzocht voor grootschalige toepassing van zo’n turbine in een PHEV.

De gasturbinemotor is opvallend krachtig voor zijn bescheiden formaat en gewicht. Bovendien is de turbine geschikt voor verschillende soorten brandstof, zoals benzine, diesel, kerosine of ethanol. Tegelijkertijd zijn de uitlaatemissies uitzonderlijk laag, waarmee het voertuig beantwoordt aan milieuvragen van de toekomst.

Elektrisch 4WD-systeem

Bij de MI-TECH Concept wordt het beproefde S-AWC-systeem4 van MMC toegepast in combinatie met het zogenoemde Quad Motor 4WD-systeem met Dual Motor AYC5 (Active Yaw Control), bestaande uit twee elektromotoren op de vooras en twee op de achteras. 

Tevens maken de elektrisch aangestuurde remmen een nog snellere respons en extra accurate bediening van remdruk mogelijk, terwijl een aanzienlijke verbetering van wenbaarheid en tractie bereikt wordt.

Als in het terrein twee wielen van de grond komen, is het systeem in staat om de juiste hoeveelheid aandrijfkracht naar de wielen te sturen die wel grip hebben, waarmee de off-roadcapaciteiten naar een hoger niveau gebracht worden. De ingenieurs van MMC hebben hiermee een veilig en plezierig rijgedrag in alle omstandigheden weten te creëren, terwijl ook nieuwe opwindende rijervaringen mogelijk zijn, zoals 180 graden ‘drifts’ door de linker en rechter wielen in tegengestelde richting te laten draaien.

Geavanceerde rijassistentie en actieve veiligheid

Een andere belangrijke eigenschap van de MI-TECH Concept is het slimme HMI-systeem (Human Machine Interface). Dit projecteert een variëteit aan informatie – afkomstig van slimme optische sensortechnologie – op de augmented reality (AR) voorruit. Dankzij de verscheidenheid aan informatie op het gebied van voertuig-, verkeer- en wegcondities kunnen bestuurders sneller en nauwkeuriger reageren, ook bij slecht zicht.

Het conceptmodel is ook uitgerust met MI-PILOT – de volgende generatie rijassistentie – die de bestuurder niet alleen ondersteunt op snelwegen en in stedelijk gebied, maar ook op onverharde wegen.

2 - Super Height K-Wagon Concept

De Super Height K-Wagon Concept is een voorbode van een volgende generatie Kei car. Het model is ontworpen voor bestuurders die meer willen ontdekken en langere afstanden willen rijden. De Super Height K-Wagon Concept biedt een opvallend ruim interieur en levert de prestaties en functionaliteit die nodig zijn in deze voertuigcategorie. Dit alles wordt gecombineerd met een expressief exterieurontwerp geïnspireerd op de SUV’s van MMC.

Kei car met SUV-achtige details

Het ‘Dynamic Shield’ familiegezicht van MMC is ook toegepast op deze Kei car, waarbij een gecoate stalen balk fraai aansluit op het horizontale thema van de grille.

Het zijaanzicht straalt kracht uit dankzij de lange wielbasis en gebeeldhouwde karakterlijnen. Tegelijkertijd zijn de dorpels en wielkasten in zwart uitgevoerd om een SUV-achtige uitstraling te creëren.

De designers hebben een kleurenschema ontwikkeld dat past bij actieve bestuurders. De olijfgroene carrosserie wordt gecombineerd met een wit dak en zilverkleurige dakrails. De wielen hebben dezelfde kleur als de carrosserie, waardoor een rondom uniform uiterlijk ontstaat.

Toonaangevend comfort en verfijnd interieur

In het opvallend hoge interieur is extra aandacht besteed aan de ruimte achterin, vooral met het oog op het gezin. De Super Height K-Wagon Concept biedt in deze klasse zelfs de grootste achterportieropening en de meeste beenruimte voor passagiers op de achterbank.

Het chique, hoogwaardige interieur is overwegend bruin van kleur, gecombineerd met oranjekleurige details. De met synthetisch leder beklede stoelen zijn voorzien van diamantpatroon voor een extra verfijnde en luxueuze uitstraling.

Prestaties en veiligheid

Dankzij de krachtige motor met CVT-transmissie en geavanceerde rijhulptechnologie staat de Super Height K-Wagon Concept garant voor levendige prestaties en een stressvrije rijervaring op snelwegen en in stedelijk gebied.

Het e-Assist-pakket met MI-PILOT – bestaande uit actieve veiligheidstechnologie zoals een rijstrookassistent, automatische remingreep om een aanrijding te (helpen) voorkomen, eventueel door verkeerd gebruik van het gaspedaal in krappe ruimtes – heeft een zogenoemde SAPO CAR (Safety Support Car) S Wide classificatie ontvangen van de Japanse overheid. Daarmee zijn bestuurders en passagiers verzekerd van extra gemoedsrust en veiligheid in het verkeer.

3 - MITSUBISHI ENGELBERG TOURER

De MITSUBISHI ENGELBERG TOURER is een studiemodel van een volgende generatie SUV met een sterk verbeterde versie van MMC’s eigen Twin Motor 4WD plug-in hybride aandrijfsysteem (PHEV) en vierwielbesturing.

PHEV-aandrijflijn

De zevenzits MITSUBISHI ENGELBERG TOURER maakt gebruik van een PHEV-aandrijfsysteem dat past bij een topklasse SUV van de volgende generatie. Het batterijpakket met een grote capaciteit is gemonteerd in de bodem in het midden van de auto. Het Twin Motor-systeem bevat een krachtige, hoog efficiënte motor op de voor- en achteras, maar is zodanig compact gemonteerd dat een royaal interieur met drie zitrijen mogelijk is.

De elektrische actieradius bedraagt meer dan 70 km (volgens WLTP6). In combinatie met een volle tank benzine bedraagt de totale actieradius meer dan 700 km (volgens WLTP). Hiermee kunnen bestuurders en passagiers nog langer genieten van het soepele, krachtige en stille rijgedrag van een EV.

4WD-systeem

Het 4WD-systeem is voorzien van Active Yaw Control om de aandrijfkrachten tussen de voorwielen te verdelen. Deze componenten werken samen met het geïntegreerde Super All-Wheel Control (S-AWC) controlesysteem. Dit zorgt voor een drastische verbetering van de dynamische prestaties – accelereren, bochten nemen en remmen – door de remkracht van elk afzonderlijk wiel te regelen (met behulp van ABS), evenals het geleverde vermogen op de voor- en achteras (met behulp van Active Stability Control7).

 

1 De ‘M’ in de naam ‘MI-TECH’ staat voor Mitsubishi, terwijl de ‘I’ staat voor ‘Intelligent’ en ‘Ingenieus’. ‘Tech is de afkorting van technologie. Samen benadrukken ze de overvloed aan de door MMC ontwikkelde technologie voor de toekomst.

2 Persdagen op 23 en 24 oktober 2019. Van 25 oktober t/m 4 november 2019 geopend voor publiek.

3 Merkslogan waarmee MMC benadrukt dat het auto’s ontwikkelt die voldoen aan de ambities van bestuurders die hun horizon willen verbreden en nieuwe uitdagingen willen aangaan.

4 Super All Wheel Control.

5 Active Yaw Control. Dit systeem regelt de rij- en remkrachten tussen de linker- en rechterwielen door input van de bestuurder en het voertuiggedrag nauwkeurig te monitoren op basis van stuurhoek, giersnelheid, aandrijfkoppel, remdruk, wielsnelheid en andere parameters. Het resultaat is voertuiggedrag dat trouw is aan de bediening van de bestuurder.

6 Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure (WLTP) voor meting van brandstofverbruik en CO2-emissie in stedelijk gebied, op buitenwegen en gecombineerd.

7 Actieve stabiliteitscontrole die instabiliteit in het voertuiggedrag vermindert als gevolg van gladheid of plotselinge stuurhandelingen.